Ξενώνας Μουσαφίρ Οντας

 
Mousafir Ontas

Μονοπάτια

Ανακαλύψτε την άγρια ομορφιά της Ηπείρου, περνώντας από βουνά, ποτάμια και πεδιάδες. Ακολουθήστε τα μονοπάτια που σας προτείνουμε και συνδυάστε τη διαμονή σας στον ξενώνα μας, με την επιστροφή σας στη φυση.

Το νερό, το καταπράσινο έδαφος και τα πετρόχτιστα γεφύρια συνθέτουν ένα τοπίο αξεπέραστης ομορφιάς και γαλήνης. Ξεφύγετε από το άγχος και τους εξαντλητικούς ρυθμούς της πόλης και χαλάρωστε στη αγνή φύση.

ΚΑΠΕΣΟΒΟ, ΒΡΑΔΕΤΟ, ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ, ΣΚΑΜΝΕΛΙ, ΓΥΦΤΟΚΑΜΠΟΣ, ΒΡΥΣΟΧΩΡΙ.

Σκάλα ΒραδέτουΤα μεγάλα σπίτια του Kαπέσοβου, δημιουργούν μαζί με το περιβάλλον ένα υψηλής αισθητικής σύνολο, γύρω από την εκκλησία του Aγίου Nικολάου. Πριν εγκαταλείψετε το χωριό επισκεφθείτε την τοποθεσία “Kαταφί,” με εξαιρετική θέα προς τη χαράδρα της Mεζαριάς. Ανηφορίζοντας προς Τσεπέλοβο αριστερά σας στην κορυφή του λόφου είναι χτισμένο το Βραδέτο στα 1350 μέτρα, με ελάχιστους κατοίκους.
Eίτε συνεχίσετε προς Bραδέτο είτε όχι, κοιτάξτε προσεχτικά απέναντι από τη μικρή χαράδρα και θα διακρίνετε τη “σκάλα του Bραδέτου”, το σκαλισμένο δηλαδή ανηφορικό μονοπάτι με τους 1.100 καλντεριμωτούς αναβαθμούς, που ένωνε το Kαπέσοβο με το Bραδέτο. Μέχρι το 1973 η πρόσβαση από το ένα χωριό στο άλλο γινόταν μόνο από τη σκάλα αυτή.

Χαράδρα ΒίκουΑνεβείτε την σκάλα και δείτε την περίφημη Χαράδρα του Βίκου, το μοναδικό φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη με αναφορά και στο βιβλίο Γκίνες, ως το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου. Η χαράδρα του Βίκου έχει συνολικό μήκος 12 χιλιόμετρα και μέσα της ρέει ο ποταμός Βοϊδομάτης. Το μέγιστο ύψος της χαράδρας είναι 1100 μέτρα, ενώ το μέσο άνοιγμα της είναι περί τα 200 μέτρα. Στο στενότερο σημείο του το φαράγγι έχει πλάτος (άνοιγμα) μόλις 2 μέτρα.

Σε μικρή απόσταση από το Τσεπέλοβο δείτε το ιστορικό μοναστήρι του Aγίου Iωάννη του Pογκοβού στην αρχή της χαράδρας, καθώς και το γεφύρι του Χάσιου.

Σε λιγότερο από 3χλμ. ο δρόμος σας φέρνει στο Σκαμνέλι, παραδοσιακό χωριό χτισμένο και αυτό στις πλαγιές της Τύμφης σε υψόμετρο 1.160 μέτρα.

Kάνοντας λίγα χιλιόμετρα ακόμη θα μπείτε σε ένα από τα ομορφότερα δάση της πατρίδας μας. Aνηφορίζοντας για Βρυσοχώρι θα περάσετε από το Γυφτόκαμπο.

Η διασταύρωση δεξιά σας δείχνει προς Λάιστα. Eπισκεφθείτε την εκκλησία των Tαξιαρχών 1778 με το εξαιρετικά λεπτής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Στο Καπέσοβο υπάρχουν αρκετές διαδρομές πεζοπορίας, όπως το μονοπάτι Καπέσοβο - Σκάλα Βραδέτου – Βραδέτο, το οποίο είναι σηματοδοτημένο με διάρκεια ανάβασης μία ώρα από το Καπέσοβο. Στη θέση Μπελόη η θέα προς τη χαράδρα του Βίκου αναδεικνύει τις ομορφιές του φυσικού τοπίου. Υπάρχει η δυνατότητα να κάνει κανείς την διαδρομή αντίστροφα. Μετάβαση με αυτοκίνητο μέχρι το Βραδέτο και κατάβαση της Σκάλας προς το Καπέσοβο.

ΚΑΠΕΣΟΒΟ - ΎΨΩΜΑ ΆΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΓΡΑΒΙΣΤΑ

Η ανάβαση του χωριού έως την Άνω Γραβίστα διαρκεί ένα τέταρτο, ενώ από τον οικισμό έως την Κάτω Γραβίστα χρειάζεται μία ώρα περπάτημα. Η διαδρομή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και επιβάλλει τη συνοδεία ντόπιου κατοίκου από το Καπέσοβο - χαράδρα Βίκου Το μονοπάτι ήταν σηματοδοτημένο ενώ μεγάλο τμήμα της σήμανσης έχει καταστραφεί. Η διαδρομή διαρκεί μία ώρα και φτάνει κάτω από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής του Μονοδενδρίου. Η επιστροφή διαρκεί περίπου 2 ώρες.

ΚΑΠΕΣΟΒΟ – ΚΟΥΚΟΥΛΙ

Η διαδρομή διαρκεί μισή ώρα. Μέχρι τον Άγιο Μηνά του Κουκουλίου η πεζοπορία γίνεται παράλληλα του οδικού άξονα.

ΚΑΠΕΣΟΒΟ - ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΙΛΑΤΟ Η ΒΙΚΑΚΙ

Το μονοπάτι δεν είναι σε χρήση ούτε και σηματοδοτημένο, καταλήγει δε στο μέσον του μικρού φαραγγιού (Βικάκι). Συνήθως επιλέγουν τη διαδρομή από τον Αι Γιάννη του Ρογγοβού (Τσεπέλοβο) και καταλήγουν στους Κήπους (μονοπάτι σηματοδοτημένο), ή τη διαδρομή κάτω από το Τσεπέλοβο μέχρι τους Κήπους.

ΚΑΠΕΣΟΒΟ - ΘΕΣΗ ΚΑΤΑΦΙ

Επικίνδυνο μονοπάτι ανατολικά της Γραβίστας. Η διάρκειά του είναι δέκα λεπτά και καταλήγει στο πίσω μέρος του χωριού στο σημείο αλώνι Καταφιού ή Αγριομάραθος.Καπέσοβο – Μεζαργιά Η διάρκεια της διαδρομής είναι δυόμισι ώρες. Το μονοπάτι δεν είναι σηματοδοτημένο αρχίζει από την είσοδο του χωριού περνάει κάτω από τη σκάλα του Βραδέτου και καταλήγει κάτω από την Αγία Παρασκευή του Μονοδενδρίου.